Hou van je eigen lijf

Ja hoor, oud en nieuw geweest en daar zijn ze weer, de campagnes van ontbijtgranen- en allerhande poederfabrikanten, in toon en sfeer specifiek gericht op vrouwen, met de boodschap: gij zijt te dik, gij zult afvallen want alleen dan kun je gelukkig worden. De kerstkilo’s moeten eraf! En dat kan door onze producten te kopen. Als je maar wilt!!!!

De Zesde Clan walgt van dit soort agressief vrolijke campagnes. Ten eerste hameren wetenschappers er al jaren op dat streng diëten averechts werkt – je lijf komt in standje hongersnood en gaat extra hard aan de slag om gewicht te behouden of terug te winnen. Ten tweede baseren dit soort campagnes zich op twee principes: 1. geld verdienen en 2. vrouwen onzeker maken en onder druk zetten zodat ze hun geld naar je toebrengen, zie 1.

Tot slot is het geen kwestie van beetje minder eten en sterk zijn, klaar. De genetische aanleg, de inrichting van je woonomgeving, of je een hoog of laag inkomen hebt, culturele factoren, het speelt allemaal mee. Dat alles weglaten leidt de aandacht af van het systeem en legt de focus op het individu. Dat is een vertekening van de werkelijkheid. Het maakt mensen schuldig, want als je aankomt ben jij het luie domme varken dat willens en wetens teveel blijft eten vanwege emotionele problemen, noem de vooroordelen maar op. Het werkt zelfhaat in de hand.

Zoals ervaringsdeskundigen zelf zeggen:

 if a fat person is indeed fat as the result of disordered eating, the last goddamn thing they need to hear is how fat they are and why don’t they take care of themselves and blah blah blah,especially from the people who may very well be the source of emotional eating in the first place. I will never stop being amazed by how we are encouraged to regard all fatties as people overeating to fill an emotional void, then interact with them in abusive ways that create emotional voids.

Kortom, de agressief vrolijke campagnes van commerciële firma’s voor poeders en ontbijtgranen zijn in de ogen van de Zesde Clan onwerkbare mode diëten, duur en op de lange termijn niet vol te houden. Het enige wat helpt is langzaam, stapje voor stapje, patronen proberen te veranderen en een beetje lief te zijn voor jezelf. Dan hou je tenminste tijd en energie over om bijvoorbeeld te zorgen voor meer mogelijkheden om te spelen, of voor volwassenen om te fietsen.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.